Türkçe Klavye Sorunu (F mi yoksa Q mu?)

Aklıma yine birşey geldi. Yine Türkçe ile ilgili. Ama bu sefer durum farklı.
Pardus ( TÜBİTAK'ın desteğiyle geliştirilen yerli Linux Dağıtımı ) geliştiricilerine içten bir soru sormak istiyorum. Acaba Bilgisayarınızda Klavye olarak hangi dizilime sahip Klavyeyi kullanıyorsunuz. Türkçe F Klavye mi yoksa Türkçe Q Klavye denen aslında bize ait olmayan bir klavyeyi mi? Neden önce size soruyorum derseniz eğer, cevabım şu olur:
Bildiğim kadarı ile Pardus'un geliştirilmesindeki önemli sebeplerden biri Türkçeye tam destek veren açık kaynaklı alternatif bir işletim sistemi oluşturmaktı. Ama halâ Pardus'un bazı bölümlerinde Türkçe F klavye dizilimi ile ilgili sorunlar yaşamaya devam ediyoruz( İlgili bir hata: http://bugs.uludag.org.tr/show_bug.cgi?id=1985 ). Bu bende geliştiricilerin F Klavye kullanmadığı izlenimini uyandırdı.
Şimdi de çuvaldızı kendimize batırmanın zamanıdır. Benim okuduğum lisenin türü Ticaret Meslek Lisesi olduğu için Daktilografi dersi temel derslerden biriydi. Bu ders sayesinde F klavye dizilimine sahip bir daktiloda yazı yazmayı öğrenebildik. Ama ben ne yaptım? Üniversite dönemimin başlangıç zamanında İlk bilgisayarım için Q klavye aldım. Tabi bunda bilgisizliğin de etkisi yok değil. O gün Bu gündür Q klavye kullanıyordum. Ne zaman ki ( yaklaşık 3-4 ay öncesi ) F klavye aldım işte O zaman F klavye kullanımımın ne kadar körerdiğini anlamış oldum. Tabi Daktilo tuşlarından bilgisayar klavyesinin tuşlarına geçmekte ayrı bir zorluk oldu. Kullanmayanlar için belirteyim. Daktilo tuşları çok serttir ve düzgün yazabilmek için sert basmayı gerektirir. Bu da bilgisayar klavyesi ile yazarken size yinelenen harfler olarak geri döner.
Evet! Bilgisayar klavyesine bakmadan yazı yazmanın keyfini sürüyorum şu sıralar. Hemde 10 Parmak yazarak. Birisiyle bilgisayar vasıtası ile yazışırken sadece ekrana bakıyorum ( Karşımdaki kişinin yazdıklarını okumak için.).
Size de tavsiye olunur. Kendinize bir F klavye edinin ve bir an önce 10 Parmak yazı yazmayı öğrenin. Yazı yazmanın keyfini işte o zaman tadacaksınız.

0 yorum:

Yorum Gönder