Akıllı Telefon Casusluğu


Akıllı telefonlar gün geçtikçe daha da akıllanıyor ama kimin için?

Bizim için diyebilirsiniz ancak bize yardımcı olması amacıyla özellikleri gün geçtikçe geliştirilen akıllı telefonlar aynı hızla geleceğin hatta belki bu günün bile casus cihazları olarak da yerlerini sağlamlaştırıyor. Günümüzde iPhone 4S ve Galax S3 gibi telefonlarda gördüğümüz sesli asistan telefon üzerinden sizi dinleyip konuşmanızı merkezi bir sunucuda analiz ederek size istediğiniz cevapları verebiliyor. Peki bunu gün boyunca sizin istediğiniz dışında yapmadığının garantisi var mı?

Aynı zamanda Galaxy S3'ün kitap okuma gibi işlerde telefon ekranının kilitlenmemesi için ortaya koyduğu özellik olan kameranın sizin gözünüzü takip etmesi ve açık bir şekilde ekrana bakıp bakmadığınızı algılaması özelliğinin sizin istediğiniz dışında çalışmadığının garantisi var mı? Bu sayede kameranın sürekli açık kalması gerektiğini unutmamamız gerekir.

Yine benzer şekilde Akıllı telefonlarda hayatımızı kolaylaştıracak ancak güvenlik kaygıları taşımamızı gerektirecek bir diğer özellik ise NFC veya Samsung'un kullanımını daha da kolaylaştırdığı hali ile S Beam teknolojisini sayabiliriz. Bu özellik ile birbirine yaklaştırdığınız iki telefon arasında hızlı veri iletişimi sağlayabiliyorsunuz. Ancak yine bu özellik yüzünden telefonunuz ile yakınından geçtiğiniz ortamlarda telefonunuzun içindeki bilgilerin kopyalanamayacağının garantisi bulunmamakta.

Şimdi diyebilirsiniz ki tüm bu faydalı özellikler bizim için sunuluyor bunda ne var? Bunların hepsi bizim yaşamımızı kolaylaştırmak için geliştirilen özellikler değil mi? Bu teknolojilerin bize yardımcı olduğu konusunda ki söylemlere katılabilirim. Her gün çeşitli sorular sorduğum ve yardım aldığım, her türlü bilgimi paylaştığım asistanım ancak arkadaşım ise ona güvenebilirim peki başkaları tarafından üretilen ve idame ettirilen bir yazılıma ne kadar güvenebilirim?

Gerçi akıllı telefonların kullanımında gün boyu internet kullanımının artması ile zaten tüm bu ihtimaller daha da artmaya başladı. Peki biz bunun için ne yaparız ve paranoyak bir biçimde yaşayabilir miyiz?

Hayır paranoyak olunarak yaşamaya imkan yoktur. Ya hayatımızı anonim bir biçimde yaşayıp gerçek kimliğimizi hiçbir ortamda paylaşmayacağız ya da teknoloji üretenlere bu gibi teknolojiler için açık kaynak kullanımı konusunda zorunlu tutacağız. Yani casus olarak kullanılabilecek teknolojilerin patentleri üretici firmalarda kalabilir ama ürünlerin çalışma şekli tamamen topluma açık olmak zorundadır. Belki üretici firmalar başta buna yanaşmayacaklardır ancak ülke yönetimleri bu konuda zorlayıcı makamlar olduğu için ellerinden başka bir şey gelmeyecektir.

İyi ama zaten devletler kendi elleri ile casusluk yapmıyor mu diye bilirsiniz. Bir çok devlet ilk başta buna yanaşmayacaktır. O yüzden tüm bu değişiklikler için önce toplumun bilinçlenmesi gerekmektedir. Yeterli bir bilinç ve birlik oluşturulduğu zaman bu birlik ile ülke yönetimlerine gerekli baskılar kurulabilir. Ülkeler nezdinde oluşturulacak bu baskı sayesinde de ise üreticilerin üzerinde gerekli şeffaflık baskası kurulabilecektir.

Bir gün tüm bu isteklerimin gerçekleşmesi dileğiyle güvenle kalın. :)