Düzgün Türkçe Kullanımı Hakkında


Bu benim blog'daki ilk yazım. Ama sanırım yazabileceğim en doğru yazıyı yazıyorum bu ilk paylaşım için. Bunun sebebi Türkçe'nin düzgün kullanılmasına dikkat eden bir Pardus meraklısı. Yani ondan aldığım uyarı.

Bende uzun zamandır birçok kişinin konuşma ve yazılarında Türkçe'yi ne kadar hatalı kullandıklarından yakınırdım. Ama gün geldi bu konuda bizde bir uyarı aldık. İyi oldu mu dersiniz? Bence çok iyi oldu. Hatta! blog'da yazmış olduğum bu ilk yazıyı yazmama sebep olan şeyde bu uyarı.

Aslında uzun zamandır içeriği geniş olan yazı yazmadığım için gerçektende Türkçe'yi unutmuş olduğumu farkettim. Özellikle -de ve -mi takılarını sık sık yanlış kullanır olmuşum. Artık dikkat ediyorum ama zorlanmıyor değilim doğrusu.

Farkında olmadan ne kadar Türkçe'yi unutturuyoruz birbirimize. İnternet'te hızlı sohbet edebilmek uğruna ödün verdiğimiz Türkçe'nin aslında insanlarla daha doğru iletişim kurmamıza yardım ettiğini unuttuk. Ve şu anda durum ne? Birbirini sözünü tam olarak dinlemeyen ya da söylediklerini anlayamayan insanların birbirleriyle yapmış olduğu kavgalar.

Biz güzel Türkçe'mizi düzgün kullanmaya dikkat etsek inanın insanların birbirleriyle olan sorunları bile o kadar rahat çözülür ki. Ben düzgün Türkçe kullanan bir insanın kavgasına şahit olmadım henüz. Sizce bu bir tesadüf mü?

Neyse. İlk yazı için epeyce uzun bile oldu bu yazı. Bakalım dediklerimi kendi üzerimde uygulamaya ve tabi blog'da yazmaya devam edecek miyim?

Güzel Türkçe kullanmam için yapmış olduğun uyarıdan ötürü teşekkür ederim biyolokum.
Bu arada unutmadan bu günlerde Pardus'la uğraşıyorum.

Pardus ne mi? Bknz: www.pardus.org.tr

2 yorum:

7/07/2008 9:22 ÖS Rock3m0rG dedi ki...

Çok önemli bu yazınız bu gençliğin nereye gittiğini kimse görmüyor...

7/02/2010 9:24 ÖS Unknown dedi ki...

Merhaba!

Ben de aynı şekilde MSN'de garip bir şekilde yazıyordum ta ki 2 sene öncesine kadar bir işadamına mesaj gönderene kadar. Yazdığım mesajı bir kez daha kontrol ettim ve o mesajı gerçekten ben mi yazmıştım diye düşündüm sonra. Farkına vardım ki bu kısa şekilde yazdığımız mesajlar günlük hayattaki iletişimimizi de korkunç bir çekilde etkilemekte. O gün bugündür bütün kelimeleri uzun uzun yazmaya özen gösteriyorum. Hatta kontörümün biteceğini bile bile. Ayrıca yazınız için de teşekkür ederim.

Yorum Gönder